Pages

Sunday 21 April 2013

Resepi Kari Daging Versi Ala Mamak .....




Kari daging ala mamak menu kegemaran suami tercinta...Beliau memang peminat kari...Nak kata keturunan mamak tu memang tak ..:)So,hari ni menu tengahari kami kari daging ala mamak,pucuk paku goreng belacan,ikan goreng dan sambal belacan....Simple aje,makan berdua katakan :) Opss kari daging mesti ada sambal belacan baru "Ummmphhh"....hehehe



Menu untuk 2 orang makan :P


Kari daging dan pasangannya Sambal Belacan
Ginilah,dipendekkan ceritanya saya terus kongsikan resepi Kari Daging Ala Mamak ...

Bahan-bahan :

Daging 500 gram
2 biji bawang besar (dimayang halus)
Bawang putih 3 ulas (tumbuk)
Halia 2 inci (tumbuk)
Daun kari 3 helai
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Serbuk cili (1 sudu besar,campur dengan serbuk kari)
Serbuk kari sepeket dibancuh dengan air  (saya guna Serbuk kari Babas barulah mamak..;D)
Air
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Daging diperap bersama bawang putih,halia dan bancuhan serbuk kari.
2. Tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih..Dah naik bau,tumiskan bersama bawang besar dan daun kari.
3. Masukkan daging yang diperap bersama bancuhan serbuk kari dan dibiarkan sehingga naik minyak..
4. Masukkan air dan akhir sekali kentang. Kecilkan api dan renehkan sehingga daging empuk
5. Resepi ini saya tak letakkan santan (itu sebabnya dipanggil versi ala mamak)

Ok,inilah Kari Daging Ala Mamak @ Versi T&B House..Ohh sungguh selera digandingkan bersama Sambal Belacan..Fuhhh!!!...








2 Jom Kongsi: