Pages

Friday 19 April 2013

Cucur Ikan Bilis Rangup...

Assalamualaikum dan Selamat Malam :)

Kekadang menu yang kita masak "simple" tapi yang "simple" itulah membuatkan kita berselera untuk menikmati makanan kan : P...Tak semestinya perlu bergulai sakan setiap hari ..Ini pendapat saya seadanya:)
Okies...malam ni saya nak "share" tips nak menghasilkan Cucur Ikan bilis yang rangup di luar tapi gebu dan ringan di dalam....Banyak kali saya cuba dan terus mencuba...Resepi yang saya buat ini memang menjadi..dan yang paling penting,dalam masakan jangan takut mencuba...Betul tak? 

Tipsnya : Jangan lupa masukkan 1 sudu teh Yis ke dalam adunan tepung..Saya gunakan Yis mauri-pan..Satu lagi "make sure" jangan guna air sejuk dalam peti ais dan jangan simpan adunan tadi dalam peti sejuk..kalo tak,adunan tadi tak akan mengembanglah...Kan Yis tak aktif pada suhu yang terlalu sejuk dan terlalu panas (Tajuk Mikroorganisma Sains Tahun 5 nih)...Sedang2 aje suhu airnya :) Pastu biarkan adunan tadi dibiar 1 jam sebelum digoreng..Konpem menjadi !!:)



Kredit to : dillaila for the picture :)


Ok,kalau sesiapa nak gantikan ikan bilis dengan udang pun lagi "best"..Jika digantikan dengan udang, jangan lupa  masukkan air rebusan udang ke dalam adunan baru "Ummph" rasanya :)


Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup ( untuk 7 orang makan)

Bahan-bahan

1. Tepung gandum (3 cawan )-
2. Air (secukupnya )
3. Ikan bilis
4. Lada besar
5. Bawang besar (potong nipis-nipis)
6. Ubi kentang (potong dadu kecil-kecil)
7. Daun sup & daun bawang (penaik rasa)
8. Garam gula secukup rasa
9. Yis (1 sudu teh)

Cara-cara :

1. Gaul semua bahan (termasuk yis)...
2. Biarkan adunan tepung tadi selama 1 jam
3. Goreng di dalam minyak yang betul-betul panas

Taraa..Inilah hasilnya..Cucur ikan bilis rangup untk "dinner" pada malam ini..Sempoi je :)








Siyess rangup di luar  dan  sangat sedap!!

Selamat mencuba...

1 Jom Kongsi: