Pages

Monday, 9 April 2012

Resepi Best Bangat

Assalamualaikum...

Ini salinan artikel blog dulu.


Kerutub ayam&Sambal Belacan..pasti menyengat!!!

Malam ni tukar selera "Kelate" pulak...bukak almari tengok ada rempah kerutub ada lagi..haa..apa lagi buat kerutub ayam lah malam ni...kerutub ayam enak dimakan dengan acar dan pelengkap yang paling ISTIMEWA ialah sambal belacan...mantoppp!!!:)kalau ada sambal belacan jawabnya habislah diet saya dan suami...mesti tambah punyer....dah siap pun kerutub ayam saya,acar dan sambal belacan:)kerutub saya buat tu bahannya tak lengkap..sepatutnya ada kerisik,barulah gelap rasanya tapi penyakit malas malam ni.,,maka tidalah kerisik ,buat pengetuan semua kerutub ni terkenal di negeri cik siti wan kembang@wan fatihah.:).biasa jumpa masa kenduri kendara..biasa orang buat kerutub daging dan ayam ..bagi saya kerutub daging lagi sedap...kerutub memang pekat dari kari dan ada rempahnya tersediri..sekarang ni produk ADABI ada buat rempah kerutub dan ada cara-cara memasak ada kat belakang pek adabi...nak ikut yang tu pun boleh:)
Sambal belacan  tu pun kering je kan..saya tumbuk...hehehe...apepun saya akan bagi resepi yang lengkap punyer...kalau nak lengkap makan nasi,memang kena ada sambal belacan terutama kalau lauk kerutub sebab kerutub ni ada rasa manis sikit...
Kerutub ayam Wann



Resepinya pun mudahhh..pasti anda semua pun dapat masak kerutub ayam yang enak.


Kerutub ayam

  • Ayam sedarhana besar,saya guna separuh je..hidup berdua jekan:)
  • 4 sudu besar rempah kerutuk
  • 2 sudu cili kering kisar
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/2 keping gula melaka/manisa(kelate panggil "nise")hehe
  • 2 sudu besar kerisik
 Bahan tumis
  • 1/2 bawang besar
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga 
  • Bawang merah 6 biji
  • Serai 5 batang
  • Daun pandan 2 helai
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Potong ayam. Bersih dan toskan.
  2. Kisar 1/2 biji bawang besar,bawang merah, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
  3. Panaskan minyak
  4. Tumis semua bahan tumis termasuk rempah ratus,serai dan daun pandan...
  5. Tumis sehingga pecah minyak
  6. Masukkan ayam dan santan. Masak sehingga ayam empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
  7. Akhir sekali masukkan  garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.Pastikan api sederhana..jangan besar sangat api ye...
  8. Siap untuk dihidang.
Resepi Acar
  • 1 biji timun
  • I batang carrot
  • Sedikit nenas
  • Sebiji bawang besar(potong memanjang..nipis2)
  • Saya tambah kobis sikit..cincang2
  • Cili besar potong serong
  • Gula
  • Cuka
  • Garam
Cara-caranya
  1. Buat air gula,cuka dan garam sedikit je..kacau2..
  2. Pastu masukkan semua sayuran tadi..gaul je..
  3. Kalau nak masam lebihkan cuka..tapi kalau dah ada nenas tak perlu cuka banyak pun takpe..nenas dah masam
  4. Siap!!!:)senang je..acar..campur2 je..
  5. Oppss..lupa satu petua..kalau nak timun tu rangup..rendam sat dalam setengah jam dalam air kapur....kapur dalam 1 sdudu teh gitulah..pastu basuh timun tadi n then masuklah dengan geng2 sayur lain k.

Resepi Sambal belacan mantoppp 
  • Cili api (ikut selera,kalau nak pedas lebihkan cili api dari cili besar)
  • Cili besar
  • Garam
  • Gula
  • Asam jawa
  • Limau kasturi
  • Tomato(cincang-cincang)
  • Belacan bakar
Cara-caranya
  1. Bakar dulu belacan jap
  2. Pastu blend lah sekali dengan cili api,cili besar dan asam jawa
  3. Asam jawa pastikan pekat dalam separuh cawan gitulah
  4. Pastu perasakan dengan garam dan gula
  5. Perah limau katuri nak bagi keluar aura sikit:)last..masukkan tomato tadi...sedappp dan terangkat
 Yang gambar atas tu saya tak letak tomato..tak de stok..hehe...tapi kalau ade lagi best!!!
"Resepi ni saya mintak dengan Mak lang..emak sedara suami..memang kena dengan selera"Thanks Maklang...jangan lupa kawan-kawan untuk mencuba ye:)

"Have a nice day..enjoy your life with the right way.

Jalan2..cari lauk freshhhh!!!@Tawau

Salam semua!!!:)bertemu lagi kita yea..bila ada kelapangan masa..mesti saya akan update blog wanndiary ni...haa..satu hobi baru saya selain memasak,berkebun dan mengajar;....hehe...hidup kita bila terisi dengan perkara berfaedah,barulah kita akan rasa bermaknakan....insyaAllah segala ilmu yang ada pada saya...kita kongsi bersama...barulah ilmu itu akan berkembang...ilmu yang berfaedah itu kan dituntut..tak gitu eh???:)hoyehhhh!!!:)

Okey uollssss...nak story sikit,bulan 12 tahun lepas.saya dan encik suami tercinta Mr Anipku pi jalan-jalan Tawau..kami pi Tawau semata-mata nak makan seafood segar2..haa..maka alang-alang menyeluk pekasam..apa lagi boleh katakan tiap2 hari seafood..seafood...hehehe...mesti anda nak tau macam mana agaknye Tawau...saya selitkan gambar kat bawah ye....


 
 Tawau taklah besar sangat....tapi kira oklah...haa..ni antara part best yang nak share..kami teringin sangat makan seafood fresh..so pergilah pasar basah..ya  ampunnn...memang freshhhh!!dan yang kami terkejut sangatt..harganya memang murah...haa tengoklah harga ikan siakap laut,..bukan bela murah jekan...ketammm RM10 sekilo...freshhh tau!!!:)pendek kata masuk pasar semua nak beli...sabar2222!!!:)hehehe...







Sporting habis orang-orang Tawau ni..hehe..siap tangan buat aksi "peace" lagi tu...apepun yang paling penting harga seafood pun sporting gak...murah!!!haa..ni favourite saya ..ketammmm..pun murah...manis rasanya..ketam freshh..



Ada lagi jenis ikan yang tak pernah saya lihat..tak tau spesies  ikan pe ni yek???unikkkk!!:)




Ha...pakcik berkopiah tu pun sporting..pendek kata masyarakat Tawau ni ramah dan mesra pelanggan:)saya kata kat diorang gambar ni masukkan dalam paper berita harian...gelak besar diorang sukaaa!!!:)suami saya tak sanggup buat keje ambik gambar dalam pasar macam ni..tapi saya tebalkan muka gaks....sayang tak ambik gambar..ingat kata sahabat saya.."gambar akan "matikan" masa..maksudnya setiap detik itu ialah kenangan kan...mana mungkin kita ulang apa yang dah berlalukan...Jom semua menikmati makanan fresh kat Tawau..promosi tiket Air Asia kan ada.."Now Everyone Can Fly"!!!:)Bubyeee


Biskut batang Buruk Sarawak@Odah

Salam semua!!!!:)Hope sentiasa gembira dan bersyukur dengan apa yang Allah hadiahkan dan takdirkan buat kita semua...Alhamdulillah saya bersyukur dengan kehidupan saya...Alhamdulillah!!!!:)Saya nak share mengenai Biskut Batang Buruk Sarawak...bila datang Sarawak baru saya jumpa biskut ni...Tak tipu...memang sedapppp!!!:)Yummy!!!Biskut batang buruk sarawak berbeza tau dengan biskut yang biasa kita makan..yang ni rasanya ranguppp dan guna tepung kacang hijau..
Emmm,,kenapa saya panggil Biskut batang buruk Sarawak @Odah..hehe..sebabnya Kak Odah tu tauke biskut ni...die kerani sekolah saya..memang die pandai buat...biasanya saya memang tempah dengan die..bagi yang tak pernah rasa..bolehlah order dengan die...hehe promote sikit...saya berani promote coz memang kualiti terjamin tau...tak silap saya nestum dan susu tepung pun ada selain tepung kacang hijau...mesti kena toraiii tau
Harga biskut yang kak Odah ni jual juga berpatutan...tulah,saya dan suami memang customer tetap..peminat setia Odah batang Buruk!!!:)
Ok..Jumpa lagi semua!!!:)

Ikan masak berlada...antara menu kesukaan suami...

Suami saya @ Encik Anip orang Temerloh Pahang..jadi,,bunyi title Temrloh mesti terbayang tempoyak dan pedas2..tempoyak habis stok..jadi untuk malam ni saya masak ikan tenggiri masak berlada,memang suami saya suka sangatt menu ni...bertambah-tambahlah die kalo kena dengan selera..kebetulan stok ikan pun masih ada...so,habiskan stoklah:)Nilah Ikan Tenggiri Berlada air tangan saya malam ni..jeng..jengg!!!Taraaa!!!:)
Resepinya mudah sangat...saya letakkan terus resepi kat bawah ni.

Resepi untuk 3 orang:
Ikan tenggiri saya potong dalam 5 potong,perap dengan kunyit dan garam pastu goreng
Cuka 2 sudu besar
minyak untuk menumis

Bahan dikisar
15-20 biji cili api(kalau pedas kurangkan)
2 biji cili merah(besar)..untuk cantikkan warna bahan tumis
bawang merah 5 biji
bawang putih 2 biji
sedikit belacan
kunyit inci
halia i inci
serai 3 batang

Cara-caranya:
1. Bahan-bahan yang dikisar ditumis hingga pecah minyak
2. Bila dah pecah minyak masukkan garam,gula dan cuka
3.Then,masuklah ikan yang digoreng tadi..Opss lupa tulis potong nipis bawang besar,masukkan..biarkan sekejap..dah,,siap..senang je:)
Rasa pedas membangkitkan selera...jangan lupa untuk mencubanye!!!:)


Permulaan hidup...di Sarawak

Setiap langkah saya mulakan untuk ke sekolah  mesti dimulakan dengan "Bismilllahirrahmanirrahim"..Itulah pesan ibu bapaku...Semoga Allah memberkati setiap langkahku,tenagaku,keringatku sebagai pendidik di SK Sebemban...Ingin saya memulakan cerita mengenai sekolah..Sekolah kebangsaan Sebemban????Terletak di perkampungan Melayu Sarawak...Betong,Sarawak...Haa...inilah kampungnye...
Sekolah nilah tempat saya dan suami mula mengajar...ehehe..sama sekolah dengan suami tercinta..ramai yang bertanya..eh,dapat ke satu sekolah suami isteri?jawapan saya,kat sarawak berbeza sikit...jadi di mana kita berpijak...terima jelah:) Pertama sekali saya jejak kaki kat sini,perasaan terkejut tu tak perlu nak cakaplah..semua ada..tengok pulak keadaan sekolah...adoiiiiii!!!mak aiiii!!!!tapi perasaan terkejut dan kekok mula hilang sikit demi sedikit bila kami disambut dengan penuh ramah oleh Guru besar dan staf2 lain...ramah betul orang2 sarawak rupanya....haaa...kami jugak disambut dengan kuarters yang baru siap....alhamdulillah...satu permulaan yang baik bagi kami di tempat baru...di bumi yang baru dipijak...Terima kasih atas jasa kalian semua....!!!!Kamek cayang kitakkkk:)Nilah sekolah saya...hahaha...ala2 chalet atas air gitu kata kawan2 saya...
Sekolah berdindingkan dan berlantaikan papan..nasib baik tak beratapkan nipah...:)Bila waktu air pasang...maka air akan melimpahi kawasan sekolah..,Jom berenang..!!!hahaha...
Emmm..itulah serba sedikit mengenai permulaan kisah saya di tempat baru..Terima kasih kerana sudi bersama saya,.,,sharing is caring!!!:)Jumpa lagi...Byeee



Minatku...sama2 kita kongsi ye:)

Masak memasak memang minatku..saya suka mencuba..pantang tengok resepi yang sedap2 terutama tradisional mesti nak cuba..banyak koleksi resepi saya ambil dari nenda dan mertuaku...haa..diorang yang
memang pakar bab2 makanan tradisi..sooo....rugi kalo tak menuntut ilmu..tu pun rasanya banyak lagi resepi yang saya tak tau...takpe...belajar sikit demi sedikit..lama2 banyakla ilmukan...
Buat kawan2 semua...blog ni wadah perkongsian ilmu antara kita..rugikan kalau kita tak berkongsi...sesibuk mana kita bekerja..namun jangan lupa alas perut suami tersayang dengan titik peluh masakan kita..hehe..tak gitu???:)

Nanti ada resepi yang best atau tak bestpun saya akan upload...kalau upload yang best je semua..tak tau la kelemahana kita apa yang kurangkan...ok!!!:)
mintak tukang masak kat kedai ni tolong masak..die ambik upah RM10 untuk setiap jenis masakan...memang kenyang teramat sangat...dan yang penting sedapppp!!..terutama ketam masak
masam manis...manis ketam terasa sebab ketam fresh...
JOm pi Tawau untuk menikmati makanan laut yang best!!!
wassalam

Tulisan pertama

Assalamualaikum...

Perkenalan dengan blog membawa kepada minat untuk menulis sedikit catatan kehidupan.
Satu ketika nanti akan ditambah lembaran dari masa ke semasa agar blog ini boleh dijadikan rujukan berkaitan kehidupan dan hobi.

Harapan satu hari nanti boleh menulis lagi.

Bye.

2 Jom Kongsi:

  1. Menarik resepi ni...sila masuk Blog saya K.

    Peace...

    ReplyDelete
  2. Saya nak cuba masakkan nih. Macam menarik jer.

    ReplyDelete